Gå til innholdet

Bryggemetoder og bryggemaskiner

Det finnes flere forskjellige bryggemetoder, og som nybegynner kan alle de rare begrepene være svært forvirrende. I denne artikkelen går vi gjennom de mest vanlige metodene.

Ekstraktsett

Veldig mange begynner bryggekarrieren med et ekstraktsett. Dette er en enkel og billig bryggemetode som ikke krever mye utstyr. I korte trekk er dette ferdig vørter, inkludert alt av humle og eventuelle tilsetninger. Det betyr at det eneste du trenger å gjøre, er å blande ut humlet maltekstrakt med vann, og tilsette gjær.

Kvaliteten på disse settene har blitt betraktelig bedre de siste årene, og kan ofte være et fullverdig alternativ til brygging med ferske råvarer. Det eneste negative med denne løsningen, er at settene er ferdig slik de er. Du kan selvfølgelig tilsette mer humle eller andre smaker, men du kan ikke fjerne noe fra den ferdige basen.

Ølbrygging med maltekstrakt

Brygging med maltekstrakt har mye til felles med ekstraktsett. I motsetning til et ferdig sett, inneholder flytende maltekstrakt (LME/Liquid Malt Extract) vanligvis bare malt. Det betyr at du har større frihet til å sette sammen forskjellige varianter av maltekstrakt, humle, og ikke minst gjær. På den måten lager du din helt egen oppskrift. 

Med denne bryggemetoden hopper du rett og slett over meskesteget. Derfor slipper du tenke på malt, kverning eller støv, og du kan være sikker på at du får korrekt utbytte hver gang. 

Obs! Pass på at du koker humlen for å få riktig bitterhet.

Partial mash

Mange bruker også maltekstrakt som base som de kombinerer med spesialmalt. Det vil i korte trekk si at du lager en «minimesk», gjerne på komfyren på kjøkkenet, med kun spesialmalt. Du må fremdeles meske/ trekke spesialmaltet, men med betydelig mindre mengder. 

Etter du har gjort det, bruker du væsken til å blande ut maltekstrakten. Det sparer deg for plass, søl, arbeid, og minimerer risikoen for dårlig utbytte. Samtidig kan du eksperimentere mye mer med flere malttyper. 

BIAB – Brew In A Bag

Nå går vi over på ølbrygging med ekte korn i stedet for maltekstrakt. BIAB, eller Brew In A Bag er nettopp det, brygging i en pose. Den knuste malten legges i en finmasket pose, ofte i nylon eller lignende materiale, og senkes ned i en kjele med vann for å meske. Etter mesketiden er over, tas posen opp, og det skylles over for å få ut det siste av sukkeret. Dette er en svært enkel og ikke minst billig bryggemetode som mange nybegynnere starter med. 

Du trenger ikke en dyr bryggemaskin, og du kan bruke en helt enkel fårikålkjele. Hvis du har lyst til å gjøre bryggedagen din enklere kan du investere i en skikkelig bryggekjele med kuleventil for enkel tapping. Disse kan du modifisere slik du vil med både ventiler, termometere, og kjølesystemer. Hvis dette høres ut som metoden for deg kan du ta en titt på vårt brew in a bag startsett.

Bryggemaskiner: Kompaktbrygger, terassebrygger og alt-i-ett brygger

Kjært barn har mange navn, men kompaktbrygger, eller bare “bryggemaskin” er nok det mest anerkjente. Disse maskinene er hel eller halvautomatiske bryggemaskiner. I utgangspunktet fungerer disse maskinene på samme måte som BIAB, men med en del oppgraderinger som gjør bryggingen enklere, og tar opp mindre plass.

Dette kjennetegner en bryggemaskin:

  1. Maltrør av rustritt stål i stedet for pose, som kan plasseres på toppen av bryggemaskinen for å skylle.
  2. De fleste har innebygde pumper for resirkulering under mesking og overføring av vørter.
  3. Innebygd varmeelement.
  4. Digital styring av temperatur og pumpe.

Populære bryggemaskiner

Bryggemaskiner kommer i forskjellige prisklasse og størrelser. I tillegg har de ulike løsninger som kommer med hver sine fordeler og ulemper. For nybegynnere er de rimeligste maskinene et godt første steg inn i bryggeverden. Så kan man heller oppgradere etter hvert som man får innblikk i hvilke funksjoner og størrelser man ønsker seg.

Her er noen av de mest populære bryggemaskinene, som vi anser som favoritter blant hjemmebryggere: 

  • Brewster Beacon er vår rimeligste modell, og finnes i både 40 og 70 liter størrelse. Dette er en svært prisgunstig maskin med innebygd pumpe, og er et perfekt sted å starte hjemmebryggerkarrieren.
  • Grainfather er våre mest populære bryggemaskiner, og finnes i både 30, 40 og 70 liters versjoner. Dette er slitesterke maskiner med mulighet for styring via bluetooth/wifi. Med appen kan du også legge inn oppskrifter som lar Grainfather fortelle deg underveis i bryggingen hva du skal gjøre, og når du skal tilsette hva i bryggingen. Denne har også inkludert motstrømskjøler i pakken. 
  • Speidel #Braumeister Plus kommer i 20 og 50 liters størrelse, i tillegg til 200, 500 og 1000 liter for håndverksbryggerier. Dette er tysk kvalitet på sitt beste, med integrert wifi, og kjølekappe for enkel nedkjøling av det ferdige brygget ditt. De nye maskinene er til og med så presise på temperatur, at du kan kjøpe til et «fermentation kit» for å gjøre gjæringsprosessen direkte i bryggemaskinen. 
  • Camurri CB100 er virkelig italiensk premium, og har kapasitet på over 100 liter øl. Camurri har innebygd motorisert omrører, noe ingen andre kompaktbryggere har. Dette er den samme løsningen mange profesjonelle bryggerier har, og gir temperaturkontroll og utbytte som få kan måle seg med.
  • Brewtools er en norskprodusert, og relativt ny høykvalitetsmaskin, som kommer i 40, 80, eller 150 liter (B40ProB80Pro og B150Pro). Sistnevnte er også blitt en populær bryggemaskin for pilotbrygging hos mange bryggerier. Den aller største fordelen med Brewtools er at de er svært modulære. Det vil si at du kan bygge og bruke dem akkurat slik du vil. Utvalget av tilbehør er enormt, og vokser stadig. Dette er maskinene for de som gjerne har brygget en stund, og for de som liker å gjøre egne modifiseringer og finne smarte løsninger. 

HERMS - Heat Exchanged Recirculating Mash System

HERMS er bryggesystemet for de viderekomne, og for mange hjemmebryggere er dette den store drømmen. En av de store fordelene med dette systemet er at vørteren aldri kommer i kontakt med varmeelementet. Det betyr at man har full kontroll på temperaturen under mesking, og man unngår at noe blir brent. Derav kommer navnet HERMS, eller varmevekslende sirkuleringssystem.  

Bryggesytemet HERMS er et svært modulært system som du kan bygge nøyaktig slik du vil, og gjøre så dyrt eller billig du vil. Alternativt finnes det også ferdige systemer som vårt system fra Craft Hardware, som du kan sette sammen selv. Her er det dermed ingen fasit på hvordan prosessen fungerer, men vi kan prøve å forklare konseptet på en enkel måte:

HERMS består som regel av tre kjeler, og stort sett av en eller flere pumper. Disse kjelene, meskekjele, kokekjele, og varmtvannskjele (HLT) har hver sin funksjon. 

Meskekjelen er som regel godt isolert for å holde temperaturen under meskeprosessen. Som navnet tilsier, er det her meskeprosessen foregår. Denne kjelen har ikke varmeelement, men heller en HERMS-coil (spiral) som går ut av meskekjelen, og gjennom varmtvannskjelen (HLT) for å holde temperaturen der. Som regel brukes det falsk bunn, i stedet for et maltrør eller pose som må heises opp. Her overføres vørteren til kjelen, for så å skylles direkte i meskekjelen, før det pumpes over til kokekjelen. 

Varmtvannskjelen (HLT) har vanligvis varmeelement som kan varme opp vann raskt og effektivt. Dette vannet holder temperaturen på mesken underveis, og det er dette vannet som brukes til skylling etter meskeprosessen er ferdig. 

Kokekjelen brukes hovedsakelig for å koke vørteren etter mesking. Siden kokekjelen ikke skal være i kontakt med mesk, kan den ha meget kraftige varmeelement. 

RIMS Recirculating Infusion Mash System

RIMS fungerer nesten på samme måte som HERMS. I stedet for at det sitter et element i bunnen av kjelen (som på kompaktbryggere), eller at det sirkulerer i en egen kjele (som i et HERMS-system), pumpes vørteren gjennom et eget rør med innebygd varmeelement. Det vil si at du varmer vørteren samtidig som den sirkuleres i et rør på utsiden av kjelen. 

Forskjellen på RIMS og HERMS – helt enkelt: 

-  HERMS-systemet justerer temperaturen ved å slå av og på pumpen. 

-  I RIMS-systemet står pumpen på kontinuerlig, mens temperaturen styres ved å slå av og på varmeelementet. 

På samme måte som HERMS, er det her veldig mange muligheter for hvordan man vil bygge systemet sitt og lar kreative byggere og bryggere utfolde seg.

 

Vi håper denne korte guiden ga deg et innblikk i de ulike bryggemetodene, og kan være en hjelp til å finne ut hvilken som passer best for deg. Skulle det være noe du lurer på, så er det bare å ta kontakt med oss.

Rask levering

Vi tilbyr gratis frakt til privatkunder på alle ordrer over kr 2000, opptil 35kg for ett kolli. Vårt mål er alltid at alle ordrer som er mottatt før klokken 10 sendes samme dag. Leveringstid er normalt 1-2 dager. 

 

Adresse
Bratsbergvegen 2, 7031 Trondheim, Norway
Telefon
46537999
E-postadresse
kundeservice@brewshop.no
Foretaksregisteret
828135562 MVA
Theme primary color
Logo background color
Shop open for business