Ølgjær

Riktig behandling av gjær, er noe av det viktigste du kan gjøre for et velsmakende brygg. Gir du ølgjæren tid til å virke under riktig temperatur og sterile forhold, vil det også smake etterpå. Brewshop fører et stort utvalg av både fersk og tørr gjær til ølbrygging, samt norsk tradisjonsgjær kjent som kveik. Her i vår nettbutikk kan vi også tilby gjærnæring, brett og bakterier til hjemmebrygging av både øl, cider og vin. God fornøyelse!

Gjærens plass i ølbryggingen

Gjæren er den viktigste ingrediensen i ølet. Gjæren fordøyer næringen i vørteren, det vil si sukkeret som er dannet under meskingen, noe som danner alkohol. I tillegg til å produsere alkohol, er gjæren et viktig element for smaken på ølet. Det finnes uendelig mange gjærtyper, og hver sort gir sitt særpreg på ølet - alt fra krydret/bananaktige toner i tysk hveteøl til tropisk fruktig amerikanske IPAer og syrlig, belgisk surøl med toner av lær.

Ølgjæren må først og fremst behandles som den levende organismen den er. God gjæring forutsetter at det er nok gjærceller i vørteren. En forkultur eller gjærstarter er en måte å forberede nok gjærceller til en god utgjæring dersom du bruker fersk gjær. Her kan du lese hvordan du lager en forenklet gjærstarter. Får ølgjæren virke under nok oksygenmetning i vørteren og riktig temperatur, er mye gjort.