Tenk på hvordan en Guinness eller lignende øltyper føles i munnen. Fløyelsmyk, og med et tykt, fyldig skum som du nærmest kan spise med skje. Hva om jeg forteller deg at dette er noe som ikke lengre er forbeholdt irske brune puber, men nå er mulig å lage hjemme?
Grunnen til at denne typen øl har den spesielle konsistensen, er på grunn av noe som populært kalles beer gas. I motsetning til vanlig CO2, som i de fleste tilfeller blir brukt for å lage kullsyre i øl, er beer gas en blanding av nitrogen (N2) og CO2. Tidligere har dette hovedsakelig vært tilgjengelig for proffmarkedet, og da i form av en stor sylinder med CO2, en stor sylinder med nitrogen, og i tillegg en egen regulator for å blande gassene sammen til riktig mengde før det tilføres fatet. Med andre ord ikke noe som er spesielt gunstig for en hjemmebrygger som gjerne brygger 25-50 liter i slengen.
Det er derfor vi nå med stor glede og stolthet kan presentere beer gas i 21ml patroner, som vi har utviklet i samarbeid med Liss. Disse inneholder en ferdig mix av beer gas, med 70% nitrogen og 30% CO2, beregnet i all hovedsak for hjemmebryggere som tapper fra fat. Disse patronene har et betydelig større trykk en tradisjonelle CO2-patroner, og vi har derfor også utviklet en egen regulator med manometer som passer til disse.
Bruk av Beer Gas
Ølet karboneres som vanlig med CO2 til ønsket karboneringsgrad. Nitro stouts er gjerne karbonert lavere enn normalt, eksempelvis Guinness som er karbonert til 1,2 vol CO2. Koble fra CO2, og monter på mini-regulatoren med en 21ml beer gas patron. For å fremprovosere det riktige skummet, vil det være svært gunstig å bruke en stout tappekran med innebygd creamer (en liten plate med små hull) beregnet for stout, eller en tappekran med stout spout eller english sparkler påmontert. Juster trykket etter behov til du får den ønskede creamy opplevelsen.
Med vår beer gas regulator laget spesielt for denne blandingsgassen, så kan du tappe opp til 2-3 bar trykk. Tappetrykket for eksempelvis Guinness er ca. 2 bar, men vi anbefaler å starte rundt 1 bar først, og heller justere trykket til du får ønsket effekt. Dette er noe man må prøve seg frem til, og kan variere ut fra opprinnelig karbonering, ølstil, temperatur, og selvfølgelig hvilken tappeløsning man har fra fat til kran. En tappekran med innebygd creamer krever normalt høyere trykk enn vanlig for å lade ølet med nitrogen når det tappes, men ulike tappekraner oppfører seg forskjellig.
Hvilke ølstiler bruker man Beer Gas for?
I utgangspunktet tenker vi først og fremst på stout og porter når vi snakker om servering av øl ladet med små bobler av nitrogen. Men her er det uten tvil flere alternativer og muligheter. Hva med en skikkelig creamy NEIPA, wit, eller dunkelweisse som et kreativt og spennende alternativ?