Gå til innholdet

Tsjekkisk Pils

Pils er noe vi som regel forbinder med Tyskland, men visste du at den originale pilsen stammer fra byen Plzeň i Tsjekkia? Den mest kjente er nok Pilsner Urquell, som med sin lave prosent kombinert med et behagelig maltpreg, crispy og fløyelsmyke vannprofil, gjør denne ølstilen til en svært populær og ikke minst svært lettdrikkelig tørsteslukker. Her snakker vi om maltpreg som gir toner av ristet brød, og kjeks.

Stilen er lett humlet med edelhumler som balanserer malten med krydder og florale toner. I motsetning til de fleste undergjærede ølstiler, kan en ekte tsjekkisk pils ha et subtilt hint av diacetyl.  

Råvarer til tsjekkisk pils

Malt:

Maltbasen kan ofte være 100% pilsnermalt, gjerne med tradisjonelle tsjekkiske malttyper som bohemian pilsner.

Tradisjonelt ble denne stilen ofte dekoksjonsmesket, det betyr veldig enkelt forklart at en del av mesken tas av i en separat kjele, og kokes hardt og karamelliseres godt før den tilsettes tilbake i hovedmesken. Noen bruker denne metoden i dag for å få de riktige smakene, men det er ikke umulig å brygge god tsjekkisk pils med moderne malt. For å simulere smakene du får fra dekoksjonsmesk, kan en andel med for eksempel melano malt gi gode resultater.

Humle:

En tsjekkisk pils skal gjerne ha floralt preg, med kryddertoner. Tenk edelhumler. Tradisjonelt er det utelukkende tsjekkisk Saaz som er riktig humle for denne stilen. 

Gjær:

For å få det rette preget, bør det velges gjærstammer som fremhever maltpreget, etterlater en relativt ren smak, men som også kan gi noe diacetyl (det er noe du vil ha i denne stilen). WLP800 (Urquell) er en klassisk og god gjærstamme for tsjekkiske lagerstiler. WLP802 (Budweiser) er også et godt alternativ som gir litt mindre diacetyl. Om vi ser på tørrgjær, så er Mangrove Jack´s M84 Bohemian Lager eller Saflager W-34/70 fine alternativer.

Bryggeprossen for tsjekkisk pils

Selve bryggeprosessen kan gjøres relativt enkelt, med mindre du vil prøve deg på dekoksjonsmesking. En enkel mesk på 65 grader i en times tid vil være nok. Tenk likevel litt på at dette er en relativt ren ølstil som ikke kan gjemme usmaker bak humle. Derfor er det viktig å unngå unødvendig røring underveis, slik at du ikke får ut tanniner (beske smaker) som blir med videre i bryggedagen. Det samme kan skje med dersom temperaturen er for høy under skyllingen.

Den viktigste delen av bryggeprosessen er gjæringen. Tsjekkisk pils er undergjæret, og trenger dermed lave, stabile temperaturer. Akkurat tsjekkisk pils er en øltype hvor litt diacetyl (smør) er korrekt for stilen, men det skal likevel ikke være fremtredende. På grunn av dette tåler denne pilsen litt høyere gjæringstemperatur enn for eksempel en tysk variant som skal gjære mye renere. Temperaturen bør holdes stabil på 10-14 grader, og gjerne få en liten diacetylrest (øke temperaturen noen grader mot slutten av gjæringsprosessen), slik at smørpreget ikke blir for potent. Ta gjerne en kikk på vår artikkel om gjæring for smarte løsninger på dette.  

Som de fleste lagerøl, vil tsjekkisk pils ha behov for modning før det er helt på sitt beste. Det er absolutt mulig å drikke denne nesten rett fra gjæringskaret, men om man har litt tålmodighet vil det være helt på topp etter 1-3 måneder modning. Denne tiden vil også gjøre at ølet kan bli helt glassklart. I motsetning til mange lagerstiler, skal tsjekkisk pils være middels karbonert, men likevel ender vi opp med en fyldig, tykk, hvit skumkrone som i kombinasjon med glassklar pils gir en øl som ser svært fristende ut. 

Noen av våre absolutte bestselgere blant ølsett er faktisk tsjekkisk pils. Sjekk ut vår bestselger Bohemian Pilsner fra Project Brew, eller Urq fra Brewolution. For de som brygger med ekstrakt er Mangrove Jack´s Craft Series Pils et godt alternativ, korrekt humlet med Saaz.

 

Rask levering

Vi tilbyr gratis frakt til privatkunder på alle ordrer over kr 1500, opptil 35kg for ett kolli. Vårt mål er alltid at alle ordrer som er mottatt før klokken 12 sendes samme dag. Leveringstid er normalt 1-2 dager.

Adresse
Bratsbergvegen 2, 7031 Trondheim, Norway
Telefon
46537999
E-postadresse
kundeservice@brewshop.no
Foretaksregisteret
828135562 MVA
Theme primary color
Logo background color
Shop open for business