Gå til innholdet

Brygging av øl og cider med ekstraktsett

Veldig mange hjemmebryggere starter med ekstraktsett før de gir seg ut på brygging med ferske råvarer. Ekstraktbrygging er en superenkel metode for å brygge ditt eget øl og cider! 

Raskt, billig og enkelt

Enkelte vil påstå at ekstraktbrygging aldri vil bli like bra som brygging med korn. For noen år tilbake var det kanskje hold i denne påstanden, men i dag holder ekstraktsettene en helt annen kvalitet. Dersom bryggeprosessen er gjort riktig med god temperaturkontroll, kan disse settene gi deg et fullverdig øl. 

Det er flere fordeler ved å bruke ekstraktsett til brygging: Det er tidsbesparende, du trenger mindre utstyr og ekstraktbrygging er budsjettvennlig. 

Den eneste utfordringen som kan nevnes med ekstraktbrygging, er at det er færre muligheter for å modifisere ølet slik du ønsker. Det er selvfølgelig mulig å tilsette mer humle, frukt, essenser, eller andre tilsetninger, men det vil ikke være mulig å ta ut noe fra det ferdige settet.

 

Hva trenger jeg av utstyr?

For å komme i gang med brygging av ekstraktsett, anbefaler vi Startsett Basic. Pakken inneholder tilnærmet alt du trenger, unntatt ekstrakten og ølflasker. Alternativt kan vi også tilby startpakken Simply Brew, som inneholder utstyr for å servere ølet ditt rett fra fat i stedet. Denne har også med et ekstraktsett for å komme i gang.

I korte trekk trenger du følgende utstyr:

  1. Gjæringsbøtte med gjærlås.
  2. Omstikningskar med kran og flaskefyller, som er en ekstrabøtte for å skille det ferdige ølet ditt fra gjæren og bunnfall, for deretter å fylle øl på flasker.
  3. Hevert: For å overføre ølet fra gjæringsbøtte til omstikningskar.
  4. Termometer: For å kontrollere temperaturen før du tilsetter gjæren.
  5. Hydrometer: For å lese av mengde sukker i ølet før gjæring (OG), og for å kontrollere at det har gjæret ut så langt det skal etter gjæring (FG). Med disse tallene kan du også regne ut hvor mye alkohol du har i det ferdige ølet ditt. Vi kommer tilbake til dette.
  6. Bryggeskje: For å røre ut maltekstraktet.
  7. Korker, flasker og korkemaskin.
  8. Flaskebørste, rengjøringsmiddel og desinfeksjonsmiddel. Godt renhold av alt utstyret er ekstremt viktig for å unngå et infisert øl med usmaker.
  9. Karboneringsdrops eller sukkerlake.

Fremgangsmåte for brygging av øl med ekstraktsett:

  1. Fyll på et par liter vann i gjæringsbøtten, og en skvett Star San (desinfeksjonsmiddel). Mengden Star San står oppgitt på flasken. Sett på lokket og rist godt. Dette er for å fjerne bakterier. Legg gjerne alt som kommer i kontakt med ølet i samme bøtte for å desinfisere dette med det samme. La det stå i noen minutter og tøm av væsken.
  2. Kok opp noen liter vann. Mengden står i bruksanvisningen som følger med ekstraktsettet. Hell dette i gjæringsbøtten sammen med ekstrakten, og bland det godt ut.
  3. Fyll på kaldt vann til du har angitt mengde i gjæringskaret i henhold til bruksanvisningen.
  4. Rør godt ut, og ta en måling med hydrometeret for å sjekke hvor mye sukker du har. Dette tallet (OG = Original Gravity) trenger du senere for å regne deg frem til hvor mye alkohol som er i ølet.
  5. Sjekk at temperaturen er riktig etter medfølgende instruksjoner, og strø over gjæren som følger med settet.
  6. Sett på lokket og rist godt for å få inn gjæren. Sett så på gjærlåsen fylt med sterilt vann eller Star San-løsning, og la dette stå i minst to uker. Sørg for at temperaturen holder seg stabil underveis, slik at gjæren får jobbe under riktige forhold.
  7. Etter ferdig gjæringstid, kan du ta en ny måling med hydrometeret. Sjekk instrukser for å se hvilket tall det skal ende på (FG = Final Gravity). Dette kan være noen poeng over eller under, men for å være helt sikker, anbefales det å ta måling 2-3 dager på rad. Dersom det ikke har forandret seg, er ølet ferdig gjæret, og klar til flasking.
  8. Gjenta desinfiseringsprosessen med Star San, men denne gangen på alt av utstyr til tapping. Husk også omstikningskaret, flaskefyller og ikke minst flasker og korker.
  9. Bruk hevert for å flytte det ferdige ølet fra gjæringskaret over til omstikningskaret. Unngå at det plasker, da det kan føre til oksygen i ølet. Hvis du flasker med sukkerlake, skal det røres forsiktig inn i ølet nå. For enkelhets skyld, snakker vi om karboneringsdrops videre i denne artikkelen.
  10. Sett omstikningskaret på en bordkant og monter på flaskefylleren med fjærbelastet tupp. Sett flasken på fylleren og fyll helt opp. Når du tar ut fylleren fra flasken, stopper den av seg selv, og du får perfekt fyllingsnivå i flasken.
  11. Legg i et karboneringsdrops i hver flaske og sett på en desinfisert kork.
  12. Nå skal ølet modnes og karboneres. Gjæren vil spise det lille sukkeret som karboneringsdropsene tilfører, og produsere CO2/kullsyre i ølet ditt. La det stå i minst to uker i romtemperatur.
  13. Etter ca. to uker kan du sette en flaske kaldt, og smake på ditt helt eget hjemmebryggede øl!

Hvordan måle alkohol i ølet?

For å måle hvor mye alkohol du har i det ferdige ølet ditt, må du bruke hydrometer for å måle sukkermengde (gravity) i ølet. Dette kalles for en OG-måling (OG står for Original Gravity). Du må også ta en måling av dette etter gjæring. Målingen kalles da for FG (Final Gravity). Det fins flere kalkulatorer på nettet som kan regne dette for deg, med mindre du ikke vil gjøre dette manuelt med følgende formel: (OG/FG)/7,6=ABV%.

Sukker eller maltekstrakt

Noen ekstraktsett, for eksempel Youngs, leveres komplett, og du trenger ikke noen ekstra tilsetning. Andre typer, som for eksempel Mangrove Jacks Craft Series, trenger ekstra maltekstrakt eller sukker for å nå den riktige alkoholprosenten. For ølsett anbefaler vi å bruke maltekstrakt. Det er fullt mulig å bruke sukker til dette, men en må huske at rent sukker vil gjære ut og kun tilføre alkohol. Da kan ølet bli tynt, og gjerne litt “spritet” i smaken. 

Maltekstrakten fra Mangrove Jacks kommer i to størrelser: Maltekstrakt 1200g og maltekstrakt 600g, og vil alltid være riktig mengde for settene. Disse inneholder også maltsukker, som gjæren ikke vil spise opp. De vil derfor gi et fyldigere og mer smaksrikt øl. Se nærmere på det spesifikke settet for å finne ut hvor mye du trenger. Hvis du skal brygge et av våre glutenfrie ekstraktsett, bør det brukes sukker, da Mangrove Jacks maltekstrakt inneholder gluten.

Ekstraktsett til cider

Cider ekstraktsett har nøyaktig samme fremgangsmetode som for ølsett. Forskjellen er at vi ikke anbefaler maltekstrakt, men bruker i stedet sukker eller Mangrove Jack´s Cider Enhancer som tilfører mer munnfølelse og smak.

Rask levering

Vi tilbyr gratis frakt til privatkunder på alle ordrer over kr 2000, opptil 35kg for ett kolli. Vårt mål er alltid at alle ordrer som er mottatt før klokken 10 sendes samme dag. Leveringstid er normalt 1-2 dager. 

 

Adresse
Bratsbergvegen 2, 7031 Trondheim, Norway
Telefon
46537999
E-postadresse
kundeservice@brewshop.no
Foretaksregisteret
828135562 MVA
Theme primary color
Logo background color
Shop open for business