Mens den juicy, hazy East Coast IPA’en har vært dominerende på markedet de siste årene, har nå den klassiske West Coast IPA sakte, men sikkert kommet tilbake. Dette var lenge den dominerende ølstilen på markedet, og kalles i dag av enkelte «gammelmanns IPA».
Stilen karakteriseres av en god andel karamell i maltbasen, kraftig bitterhet, og store smaker av grapefrukt og furu (typiske smaker av klassiske amerikanske humler). I utgangspunktet skal ølet være uten tåke, men kraftig tørrhumlede varianter kan godtas noe haze i.
Valg av malt for brygging av West Coast IPA
Det er mange veier til Rom, men her skal det være et betydelig karamellpreg i bildet. Basemalten kan gjerne være vanlig pale ale, eller den litt mer karakteristiske amerikanske standard 2-row for mer autentisk West Coast IPA. Det er også mulig å bytte ut deler av basemalten med munich malt for å få frem farge og karamellpreg, men man kan gjerne kombinere med karamellmalt (caramalt, crystal og lignende). Karamellen skal ikke være for dominerende, det er fortsatt en pale ale. Fargemessig kan en West Coast gjerne helle helt mot amber i fargen. Som regel skal den også være relativt tørr, og det er ikke uvanlig at det tilsettes noe sukker som både øker alkohol, og gir et tørrere preg på ølet. Prøv deg frem, og se selv hva du liker.
Gjær
Gjæren skal ikke være tydelig i denne stilen, og derfor kan det være best om du velger en nøytral gjær som gir crisp og ren utgjæring, og som flokkulerer godt slik at du får et klart øl. Her er US-05 eller WLP001 det beste valget som gir de egenskapene vi ønsker i en West Coast IPA. Her finnes det flere varianter som WLP051, eller M66, og disse kan godt brukes dersom du vil ha litt mer fruktpreg av gjæren. Tørre britiske gjærstammer som WLP007 eller S-04 vil også kunne fungere godt, gi litt mer fruktighet, tørrere øl, og med nok tid også et glassklart øl.
Humle
Humlen er den viktigste komponenten i en West Coast IPA, og her er det stort rom for å leke og prøve seg frem med ulike kombinasjoner. Tradisjonelt skal en West Coast IPA ha klassiske amerikanske humletyper som Citra, Cascade, Centennial, Columbus (de fleste amerikanske humler som starter på C vil passe inn her), men her er det ingen fasit. I hovedsak skal en stilriktig West Coast IPA ha smaker som kraftig sitrus, gjerne grapefrukt, men også sevje/furu, blomster, og tropisk frukt. Bitterheten skal være tydelig, og her snakker vi gjerne opp mot 100+ IBU på de kraftigste. Her er det selvfølgelig viktig at smakene er godt balanserte opp mot hverandre.
Lett å brygge
Klassisk West Coast IPA er en ølstil som er relativt lett å brygge, og passer også fint for nybegynnere. På grunn av den kraftige humlearomaen og bitterheten vil eventuelle småfeil være mulig å kamuflere til en viss grad. Den viktigste nøkkelen til IPA er likevel å unngå oksygen i størst mulig grad. Selv om østkyststilen er betydelig mer utsatt for oksygen på grunn av kraftig tørrhumle, vil du likevel kunne merke oksidering av West Coast. Les gjerne mer om oksidering av øl og hvordan det kan unngås i vår artikkel om dette.
Når det gjelder gjæringsprosessen, ønsker vi en ren gjæring med minimalt preg fra gjæren. De fleste aktuelle gjærtyper vil kunne legge igjen en viss andel fruktestere, og i en West Coast IPA vil disse spille på lag med humlepreget. I de fleste tilfeller vil gjæring på stabile 18-22 grader være et trygt valg. Unngå store svingninger i temperaturen.
Selv om dette er en ølstil som er kraftig humledrevet og er godt drikkbar når den er helt fersk, vil likevel en West Coast IPA ha godt av noen uker modning før den er på sitt aller beste. Denne modningstiden vil roe ned den kraftige bitterheten, klarne opp ølet, og rett og slett la smakene blande seg og bli mykere rundt kantene.
Nedenfor ser du noen av våre mest populære ølsett innen denne kategorien.