Gå til innholdet

Tapping av øl fra fat

Lite er så tilfredsstillende og spennende som å tappe de første dråpene med hjemmebrygget øl. Når man velger fat over flasker er det klart man må ha en måte å få ut ølet på. Etter at du har karbonert og kjølt det ned, er det flere måter å tappe det på. Tappekraner, tappetårn eller Lindr? Nå skal vi se på mylderet av metoder for få ølet ut av fatet!

Picnic tappekran og skumdempslange

De fleste som starter med fat, investerer i en fatpakke med corneliusfat, som inneholder alt du trenger for å komme i gang. Disse pakkene inneholder også en tappeslange med picnic-kran. Dette er den absolutt enkleste og billigste måten å tappe øl fatet på. 

Ølslangen kommer i to varianter, en vanlig slange, og en “skumdempende” slange. Forskjellen på disse er hovedsakelig at den skumdempende slangen har mindre diameter, og gir mer motstand. Motstanden hjelper for å unngå skumming når du tapper øl, og er nesten obligatorisk om du liker øl med kraftig karbonering. Du slipper samtidig å redusere trykket før du tapper for å unngå skum, og unngår også å måtte øke trykket etter tapping for at ølet ikke skal miste kullsyrenivået. Derfor anbefaler vi alltid ølslange med skumdemp.

Picnic Tap 2.0

Et nytt og godt alternativ til ølslangesett med picnic kran og skumdempende slange, er Picnic Tap 2.0 fra Homebrewer LAB i California. Dette er en innovativ tappekran som kobles rett på corneliusfatet, og som har innebygd flow control som reduserer skumdannelse. En annen fordel med Picnic Tap 2.0 er at du slipper at det drypper fra kranen etter tapping.

Tappetårn, gjennomføring og kraner

Picnic tappeslange er praktisk og greit, men før eller siden ønsker mange seg et tappetårn. Utvalget er stort, og valget faller på hvor mange kraner du vil ha, hvor tårnet skal monteres, og kanskje viktigst av alt: hva du synes er fint. 

Hvis du velger en gjør-det-selv løsning med tappekran uten tappetårn, trenger du også en gjennomføring (også kalt shank). Kort forklart er dette en kobling hvor du fester den ene enden i tappekranen, og kobler ølslangen til fatet i den andre enden. Gjennomføringer kommer også i flere lengder, slik at du kan montere den der du vil; for eksempel gjennom en kjøleskapsdør eller vegg.

Noen tappetårn har kraner inkludert, mens andre lar deg velge selv. Perlick og Ultratap og er prisgunstige alternativer som fungerer svært godt, og gir lite skum. Disse er også «forward sealing» tappekraner, som er lukket i front, i motsetning til ventilerte kraner. Når kranen lukkes i front, unngår man at mekanismen blir klissete og verste fall låser seg helt, og gjør rengjøringen mye enklere. 

Dersom skum likevel skulle være et problem med disse tappekranene, finnes det kraner med «flow control» som lar deg justere hvor fort ølet kommer ut av kranen og reduserer skumdannelse. 

Kranene kommer i forskjellige farger og utføringer, så her er det bare å velge det du syns ser best ut. Pimp dem gjerne opp med friske håndtak i kameleonlakk, krom, krittavler, eller bruk tradisjonelle håndtak om du vil. 

Husk å bruke et drip tray under kranen, så sparer du deg for rengjøring. Du kan også vurdere å anskaffe en hette til tappekranen, som du setter på når kranen ikke brukes, da unngår du småfluer og lignende.

Med et tappetårn, eller gjennomføring og kraner, er du avhengig av at ølet er kaldt. Heldigvis finnes det mange smarte løsninger som kjøler ned ølet!

Kegerator – komplett kjøleskap for ølfat

En kegerator (keg + refrigerator) er et kjøleskap med plass til ett eller flere corneliusfat, hull til slanger, og tappekran. Her er det opp til deg som brygger hvordan du vil montere det hele. Noen velger å bolte fast et tappetårn på toppen av kjøleskapet, eller bygge kjøleskapet inn i en bardisk eller lignende. En annen løsning er å bore hull i kjøleskapdøren og sette inn gjennomføringer med tappekraner foran. Hvis du er litt handy og kreativ, er det uendelige muligheter for hvordan du kan integrere en kegerator.

For å gjøre det helt enkelt finnes det også ferdiglagde kegeratorer med plass til flere corneliusfat, Hvor alt du trenger er inkludert. Det vil si alt fra matchende tappetårn til kraner, gjennomføringer, slanger, og CO2-regulator. Det eneste du trenger er med andre ord fat, CO2, og sist men ikke minst, øl. Vi fører FasTap kegerators av høy kvalitet fra Keg King i Australia, som leveres med linjer for øl og CO2 ferdig montert, inkludert ball lock hurtigkoblinger.

Keezer og Inkbird

En keezer (keg + freezer) er akkurat det samme som en kegerator, men som navnet tilsier brukes det en fryseboks i stedet. Fryseren har ofte større plass, som betyr rom til flere fat på en gang

Frysere er beregnet for betydelig lavere temperaturer enn et kjøleskap, derfor må vi gjøre noe med termostaten. Med mindre du har faglig bakgrunn, anbefaler vi å ikke gjøre så mye med termostaten på egenhånd. Da er det bedre å bruke en temperaturkontroller som for eksempel Inkbird ITC 308 med wifi.  

Inkbird plugger du i stikkontakten til fryseren, og legger temperaturproben i boksen. Temperaturen stiller du inn på Inkbirden eller via appen, så kontrollerer denne temperaturen ved å starte å stoppe fryseren. Det kan også være lurt å legge proben i en beholder med vann, slik at den holder jevn temperatur og unngår store temperaturendringer når du åpner fryseren.

Lindr – kompakte tappetårn med kjøling

Det er ikke alle som har plass til et stort kjøleskap, men det finnes mindre og mer kompakte løsninger. Tappetårn fra Lindr er mobile, stilrene, og høyeffektive tappetårn. Den innebygde kjølingen kjøler ølet på vei fra fatet til tappekranen.

Lindr tappetårn kommer i flere varianter, som ved første øyekast kan være litt vanskelig å skille mellom. Her gjelder det å være obs på tallet som er oppgitt i navnet. Tallet i navnet sier noe om kapasiteten og forteller hvor mange liter kjøleren klarer i timen. Så en Lindr 40 vil med andre ord kunne kjøle 40 liter kaldt øl i timen.

For en hjemmebrygger vil små Lindr-tårn med 25 liters kapasitet, og med en eller to kraner som regel holde. Det fins også større kjølere som kan kjøle flere linjer samtidig og håndtere større menger, hovedsakelig er disse rettet mot bryggeri, puber og barer.

Trenger jeg Lindr med luftkompressor? 

Noen av tappetårnene fra Lindr kommer også med luftkompressor. For hjemmebryggere som bruker corneliusfat eller lignende vil ikke kompressor være særlig gunstig, da luft og øl er en dårlig kombinasjon. Med mindre du skal tømme hele fatet samme kvelden, er CO2 en mye bedre løsning for å trykke ut øl fra fatet.

PolyKeg og KeyKeg er engangsfat av PET-plast hovedsakelig rettet mot bryggerier med større kvanta enn det hjemmebryggere vanligvis produserer. Det er for slike fat at kompressor er en god løsning. Disse fatene har ølet i en pose på innsiden som komprimeres med lufttrykk for å presse ut ølet, slik at selve ølet aldri kommer i kontakt med luft. Dersom du ønsker muligheten til å tappe fra fat som du kan kjøpe direkte fra bryggerier, så er det kjekt å ha en Lindr med kompressor.

Skumproblemer

Av og til kan man få litt for mye skum fra en tappekran, men heldigvis er det ofte en enkel løsning på det.

1. For høyt trykk i fatet. Når du karbonerer øl kan du ofte ha høyt trykk, men når det skal serveres bør du justere ned trykket litt og dra i sikkerhetsventilen for å redusere trykket i fatet. Rundt 0.8 BAR vil fungere på de fleste systemer.

2. Flow control. Enkelte tappekraner kommer med flow control, en liten hendel på kranen som lar deg justere gjennomstrømingshastigheten. Prøv deg frem, så finner du den perfekte innstillingen til akkurat ditt øl. Det fins også inline flow control som kan settes direkte på slangen og justeres herfra.

3. For korte eller store slanger. Tynnere og lengre slanger skaper mer motstand i slangen, og denne motstanden reduserer skumdannelse. Selv om det frister å bruke korte slanger slik at det ser fint ut i kjøleskapet ditt, så vil minst 1,5-2 meter slange gjøre underverker. Vi anbefaler 3/16” ytre diameter LDPE slange for best resultat. Dette er den samme vi bruker i vårt ølslangesett med skumdemp.

4. For høy temperatur. Sørg for at fatet ditt er godt nedkjølt før du tapper. Hvis kranene dine står i et veldig varmt rom, eller du tapper øl på de varmeste sommerdagene, kan også selve kranen bli oppvarmet. Da kan det ofte løse seg om du tapper av en skvett som kjøler ned kranen for deg. 

5. Stigerøret er tett. Hvis du har fått med mye humle og sedimenter når du tappet fra gjæringskaret til fatet, så kan det tynne stigerøret gå tett. Dette kan du lett løse ved å flytte hurtigkoblingen for gass over til ventilen for øl ut, og blåse stigerøret rent med gass. For å unngå å få med mye sedimenter ved overføring til fat, så kan vi anbefale et Bouncer Inline Beer Filter som du setter på slangen mellom gjæringskaret og fatet.

6. Ølet kan være rett og slett overkarbonert. Da kan det bli vanskeligere å tappe skumfritt. Prøv overnevnte tips, eller juster ned trykket på fatet betraktelig mer. Om det ikke hjelper, kan du koble fra gass, og trekke i sikkerhetsventilen som sitter i lokket på fatet til alt trykket er borte. Rist litt på fatet, så ølet slipper kullsyren. Vent en stund til skummet har lagt seg, og slipp ut trykket igjen. Dette må gjentas til du får det karboneringsnivået du ønsker, og det kan fort ta litt tid.

Les gjerne vår blogg om karbonering av øl på fat for å lære mer om dette.

Rengjøring av kraner og tappelinjer

Over tid vil både tappekraner og slanger ha nytte av en god vask. Om det ikke blir rengjort ofte nok vil du se rester og misfarging i slangene, eller i verste fall få utrivelige smaker på ølet ditt. En god rutine er å rengjøre tappesystemet ditt hver gang du bytter fat.  

Kranene kan demonteres og rengjøres i varmt vann og PBW eller lignende. Bruk en liten børste for å komme til alle kriker og kroker hvor gammelt øl kan sette seg, og la det ligge i PBW-løsningen en stund. Skyll godt av med rent vann, og la tørke. Sjekk også at pakningene er hele og fine, eventuelt bytt dem ut om det er behov.

For slanger og tappelinjer anbefaler vi Ansep BLC fra Ecolab, et meget effektivt vaskemiddel spesielt beregnet på slanger og tappelinjer. Ansep BCL har også en unik egenskap, i og med at den skifter farge underveis.

Slik rengjør du tappelinjen: 

1. Fyll et fat eller lignende med lunkent vann og Ansep BLC etter anvisning på flasken.

2. Pump utblandet Ansep BLC gjennom tappelinjen til det kommer lilla væske ut av kranen. La dette stå i fem minutter, og pump gjennom væske til det blir lilla igjen. Det som kommer ut først har nå skiftet farge fra lilla til grågrønn.

3. La væsken stå i fem minutter til, og gjenta prosessen til det ikke skifter farge lengre. Skyll gjennom med noen liter rent vann slik at du får ut alt vaskemiddel, så er tappelinjene dine klare for bruk igjen.

4. Ansep BLC kan brukes på alt av tappeslanger og kraner, inkludert Lindr tappetårn. 

5. Star San eller andre syrebaserte vaskemidler bør unngås, da plastdeler som John Guest hurtigkoblinger kan bli sprø og i verste fall knekke ved kontakt med syre. Resultatet kan bli grisete dersom det er hurtigkoblinger for selve tappelinjen med øl som blir ødelagt. Dersom du likevel vil bruke Star San, så anbefaler vi å skylle med vann etterpå.

Mangler du noe, så finner du alt du trenger til rengjøring av ditt bryggeutstyr i vårt sortiment.

Rask levering

Vi tilbyr gratis frakt til privatkunder på alle ordrer over kr 1500, opptil 35kg for ett kolli. Vårt mål er alltid at alle ordrer som er mottatt før klokken 12 sendes samme dag. Leveringstid er normalt 1-2 dager.

Adresse
Bratsbergvegen 2, 7031 Trondheim, Norway
Telefon
46537999
E-postadresse
kundeservice@brewshop.no
Foretaksregisteret
828135562 MVA
Theme primary color
Logo background color
Shop open for business